Logo
Zespół Szkół Ogólnokształcących im. Adama Mickiewicza w Kluczborku
ul. Mickiewicza 10, 46-200 Kluczbork
tel.: 77 418 12 70, 77 418 12 31
   
  

Spotkanie z kuchnią i poezją Wisławy Szymborskiej


Wisława Szymborska, jedna z najwybitniejszych polskich poetek, znana jest oczywiście głównie ze swojej niezwykłej twórczości. Nieliczni wiedzą jednak, iż pałała miłością nie tylko do pióra, ale także do widelca!
 
Restauracja „Starka” – lokal znajdujący się w centrum Opola i znany z wysokiego poziomu swojej kuchni – przez chwilę stała się miejscem przepełnionym nie tylko fantastycznym jedzeniem, ale także wybitną poezją. To tu realizowane były warsztaty „Szymborska z CEBULĄ i białymi szparagami”. Zaproszenie na organizowane przez Instytut Śląski oraz Fundację Wisławy Szymborskiej niecodzienne spotkanie musiało spotkać się z aprobatą w naszej szkole. Uczniowie klasy IVb (Zofia Grochowska, Maja Krzyżanowska i Dominik Faliński) pojechali do Opola wraz z p. Iwoną Baldy.
 
Spotkanie rozpoczęło się od bardzo interesującego wstępu prof. Adriana Glenia , który mówił na temat twórczości Szymborskiej oraz przedstawił interpretację wiersza „Cebula”, którą przygotował wcześniej specjalnie na tę okazję. 
 
Następnym punktem programu była rozmowa z właścicielem lokalu p. Krzysztofem Cebulą, opisującym uczniom swoje spotkanie z poetką, która to 13 maja 2010 r. odwiedziła goszczącą nas restaurację. Przedstawił on przebieg majowego spotkania oraz podzielił się z nami treścią  zamówienia, jakie złożyła wtedy Szymborska. Opowiedział także o preferencjach kulinarnych artystki.
 
Goście mieli także możliwość posłuchania interpretacji muzycznych poezji W. Szymborskiej oraz skosztowania przepysznej zupy, przygotowanej na bazie tytułowych szparagów, które to urzekły poetkę w tejże restauracji ponad dekadę temu. Zupełnie spontanicznie, natchniona artystycznym klimatem dziewczynka, jedna z najmłodszych osób będących gośćmi na warsztatach, zaprezentowała także swoje umiejętności gry na skrzypcach. Spotkanie zwieńczone zostało rozdaniem upominków dla uczestników –  zarówno od właścicieli restauracji jak i Instytutu Śląski.


autor: Dominik Faliński

Powiększenie
Powiększenie
Powiększenie
Powiększenie
Powiększenie
Powiększenie
Powiększenie
Powiększenie
Powiększenie