Czy jest możliwe w kilka chwil przenieść się do słonecznej Grecji? Oczywiście!
Mieszkający na Krecie: Pani Aleksandra Brudzińska i Pan Tomasz Terlecki z Poli Kala zaprosili nas na poranek wśród szumiących drzew oliwnych i opowieść o tym, jak powstaje prawdziwa, niefiltrowana oliwa. Obejrzeliśmy film ze zbiorów najstarszej odmiany oliwki europejskiej, dowiedzieliśmy się jak pielęgnuje się drzewa oliwne oraz dlaczego każda oliwka na Krecie zbierana jest ręcznie.
Następnie przystąpiliśmy do degustacji niefiltrowanej oliwy - każdy z nas otrzymał planszę, na której wypisywaliśmy rozpoznawane przez nas smaki i aromaty podczas testowania. Co ma wspólnego smak oliwy z drewnem i skoszoną trawą? Czy oliwa może przypomnieć sobie towarzystwo, w jakim rosły drzewa, z których pochodzi? Dlaczego niefiltrowana oliwa drapie w gardło i dosłownie zapiera dech w piersiach? My już wiemy, a Was zachęcamy do uczestniczenia w takiej degustacji.